Főoldal Történelem Tevékenységek Áruda Térkép Évgyűrű Programok Árak Megközelítés Kapcsolat Vendégkönyv Játék
Aktuális időjárás Szarvason Pártai Lucia ajánlásávalIdős fák kezelése alpinista technikával

2016-08-01 15:38:00

Július utolsó hetében négy fiatalember macska ügyességgel mászott és dolgozott az Arborétum idős fáin.

 

 

Dummel Dániel és csapata a Magyar Faápolók Egyesületéből érkezett, immáron sokadszorra az Arborétumba. A fiúk feladata olyan idős fák kezelése volt, amelyekkel az arborétumi kertészek már nem bírnak, amelyek helyzete és magassága külön szakértelmet és technikát igényel.

 

 

A három napos munka során a kijelölt alanyok mind különös figyelmet érdemeltek, hiszen a frekventált részek látogatói forgalma ebben az időszakban igen jelentős. A bejárati tölgyek száraz ágainak levágását késő délután kezdték meg, a lehullott anyagot pedig másnap hajnalban dolgoztuk fel, így sem látványában sem veszélyességében nem okozott gondot. A sétaút fölé hajló idős kőris száraz részeit szalagos kijelölés és egyéb földi óvintézkedés mellett vágták. Az emuk udvarán álló hatalmas japánakác igen rossz állapotban van, de kórhadt törzse még egy ideig megmenthető a fa  egyensúlyának helyreállításával.

A kert egyik mementója, egy idős simafenyő már csaknem egy évtizede kipusztult. Gyerekként még hintafának hívtuk, hiszen egy egész osztály elfért alsó ágain. Jelentőségét sugallva levél nélkül, száraz ágrendszerét bemutatva őriztük a jövőnek, de sajnos az utóbbi években törzse kissé megdőlt, villája pedig vészesen nyílni kezdett.

Segítő munkatársaink egy vérbükköt és egy fehértölgyet kezeltek még. A lekerült anyagot fűtésre és a sétautak terítésére fordítjuk.

   

 

 

 

<<Vissza


www.pepikert.hu - 2008   |       |    a honlap készítői    |    látogatók száma: