Főoldal Történelem Tevékenységek Áruda Térkép Évgyűrű Programok Árak Megközelítés Kapcsolat Vendégkönyv Játék
Aktuális időjárás Szarvason Pártai Lucia ajánlásávalA HURO projekt megvalósulásának összefoglalása

2015-01-09 11:25:00

PRO-PLANTS
HURO/1101/119/1.3.1
 

A BCE Szarvasi Arborétumban megvalósult pályázati projekt összefoglalása

2014. november 28.
 
 
 

A BCE Szarvasi Arborétum és az aradi Vasille Goldis Egyetem Mácsai Arborétum együttműködésével megvalósuló PRO-PLANTS HURO/1101/119/1.3.1 projekt célja elsősorban az oktatásban és a kutatásban való együttműködés, amelynek során élőhelyfejlesztés és terepi kutatás történt, oktatócsomag készült, valamint oktatási helyszín és botanikai múzeum került kialakításra. A munkát közös szakmai tapasztalatszerzések kísérték.

 
Az elnyert pályázati összeg:

-          magyar részen       559.298 EUR

-          román részen        391.050 EUR

-          összesen                950.348 EUR

 

A projekt megvalósítása 2013 januárjában indult. Az első évben a kültéri erő- és munkagépek, valamint kertészeti-, irodai- és laboratóriumi eszközök beszerzésére került sor a Szarvasi Arborétumban. A traktor, a pótkocsi és a darus emelő mellett több motorfűrész, FS kasza, metszőolló, ágvágó, ásó stb. került a parkfenntartás és élőhelyfejlesztés eszközparkjába. A kerti programokat, felméréseket, kutatásokat segítő felszerelés, az éjjellátó, a denevérdetektor, a fakopp, az endoszkóp, a liofilizáló segíti, az irodai munkát pedig az új fénymásoló és néhány lap-top. A Parkerdő kertészeti munkálatai elsősorban a vegetációs idő végével, novemberben kezdődtek.

Az idei évben elkészült az oktatást segítő, 9 korosztályra tervezett oktatócsomag, átadásra került a Parkerdő, amelynek megnyitása 65 hektárra növelte a látogatható területet, felújításra és berendezésre került a botanikai múzeum, Pepi gróf Varázstanyája. Az utolsó, de legnagyobb kihívást jelentő tevékenység az oktató egységek felépítése és az épületek berendezése volt.

A beruházásokat szakmai értekezletek és konferenciák kísérték, valamint különböző oktatási tevékenységek, így BCE tájépítész hallgatók töltötték egy hetes gyakorlatukat Mácsán, illetve 60-60 fő magyar és román általános iskolás tevékenykedett a szarvasi táborban.

 

A román oldalon szintén több kertészeti és irodai gép, illetve eszköz került beszerzésre, megvalósult a mag- és herbáriumgyűjtő program, valamint elkészült és átadásra került a botanikai múzeum maggyűjteménye Mácsán.

<<Vissza


www.pepikert.hu - 2008   |       |    a honlap készítői    |    látogatók száma: