Főoldal Történelem Tevékenységek Áruda Térkép Évgyűrű Programok Árak Megközelítés Kapcsolat Vendégkönyv Játék
Aktuális időjárás Szarvason Pártai Lucia ajánlásávalSajtóanyag a projektnyitáshoz

2013-05-27 10:11:00

 

 
Cross Border cooperation for Plant diversity preservation and promotion
 
HURO-1101/119/1.3.1.
PRO-PLANTS
 
A BCE Szarvasi Arborétum és az aradi Vasile Goldis Egyetem közös pályázatot nyújtott be ez határon átnyúló program keretében. A pályázat támogatást kapott és 2013-ban megkezdődött az egyes projektelemek megvalósítása.
A nyitókonferencia lebonyolítására április 10-én került sor.
A pályázati támogatásból a magyar fél a 20 hektáros Parkerdő rendbetételét és látogathatóvá tételét, egy oktatóbázis kialakítását, egy Botanikai Múzeum megnyitását, oktatócsomagok összeállítását és több kültéri kertészeti gép és eszköz megvásárlását fogja megvalósítani.
A Parkerdő megnyitásával a látogatható terület összesen 65 hektár lesz, amely értékes kertrészleteivel a következő év tavaszától várja látogatóit.
Az oktatóbázis megteremti a lehetőségét annak, hogy gazdag felszerelésével felnőttek, egyetemi hallgatók és gyermekek számára hasznos hátteret adjon a kertészeti, természetvédelmi oktatás és a környezeti nevelés terén. Alkalmas lesz továbbképzések és szakmai konferenciák lebonyolítására is.
A Botanikai Múzeum interaktív kiállítása plusz információkat ad majd át a kertről és egyben változatossá teszi az arborétumi sétát.
Az oktatócsomag 1-8. osztályos évfolyamok számára készül, amit egy középiskolásoknak és felnőtteknek kialakított anyag kíséri.
A kertészeti gépek és eszközök a kertészeti munkában, illetve szakmai gyakorlatok lebonyolításában segítenek majd.
Az elnyert támogatás összege: 569.950 EUR
A román fél felügyeletével működő Mácsai Arborétum, mint együttműködő helyszín szintén több beruházást valósít majd meg.
Az itt már működő Botanikai Múzeum felújítása, értékes herbáriumának és maggyűjteményének korszerű tárolása, gépvásárlás, terepi gyakorlatok lebonyolítása, szaporítóanyag gyűjtése, oktatás és kutatás lebonyolítása összesen 430.000 EUR forrásból.
Az arborétumok egyéni megvalósításait közös rendezvények, programok és szakmai csereutak kísérik, így lehetőség nyílik majd arra is, hogy a román gyerekek, hallgatók és szakemberek látogatása után magyar gyerekek utazhassanak el a Mácsai Arborétumba.
 
The content of this article does not necessarily represent the official position of the European Union.
The project PRO-PLANTS is implemented under the Hungary-Romania Cross-Border Co-operation Programme 2007-2013 (www.huro-cbc.eu), and is part-financed by the European Union through the European Regional Development Fund, Hungary and Romania. The programme aims to bring the different actors – people, economic actors and communities – closer to each other, in order to better exploit opportunities offered by the joint development of the border area.
 

 

 
<<Vissza


www.pepikert.hu - 2008   |       |    a honlap készítői    |    látogatók száma: