BCE SZARVASI ARBORÉTUM OLDALAI VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA Ugrás a menüre
Hírek
KEOP-3 1 3/2F/09-11-2011-0005 Szarvasi Arborétum fejlesztése 2. (Szarvasi Arborétum élő génbank rekonstrukciója, felújítása, bővítéséhez kapcsolódó fejlesztések)


A projekt célja a Szarvasi Arborétumban megkezdett fejlesztések folytatása, ahol a tervezett projektelemek a történeti dokumentációra épülő kertfejlesztési terv figyelembe vételével kerültek meghatározásra.
Az öntözőrendszer a korábbi élőhelyfejlesztés helyszínén, a Mitrovszky-kertben, valamint a tapasztalt hiányzó részeken került bővítése 6 hektáron. E párásító öntözés a kert mikroklímáját javítja, nagyobb esélyt adva az exota növények számára a túlélésre, a gyűjtemény fenntartására.
A felújított üvegházban nevelt növények .kiszoktatása. a konténertelepen történik. A konténertelep felújításával optimális körülmények biztosíthatók, ami a növényágyak felújításában, árnyékoló- és csepegtető öntözőrendszer telepítésében realizálódott.
Felszámolásra kerültek a régóta használaton kívül lévő épületek és építmények, amelyek látványa elsősorban a bejárat környékén volt zavaró, ezáltal javult az érintett kertrészletek esztétikája.
Cserére és felújításra került a teljes kerítés, amely a partvédelmi mű és a bejárati beton alapú kerítésrész kivételével mintegy 3 km hosszon valósult meg. Ennek célja, hogy a környék vadjait (őzeket, nyulakat) távol tartsa és megvédje a gyűjteményt.
Az élőhelyfejlesztés e projektben egyedi növényápolást jelentett a génbankos növények esetében, valamint növénypótlást és gyűjteménybővítést. A madarak, denevérek és pelék számára odúk gyártása és kihelyezése történt meg.
A kert bemutatására 1200 taxon egyedi táblás megjelölése, tájékoztató táblák kihelyezése, valamint informális kiadvány megjelentetése történt.
Kiegészítő tevékenységként jelent meg a pályázatban a geodéziai méréssor, amely a pontos telekhatár kitűzése mellett a csatornák és övárkok pontos bemérését jelentette, valamint az a régészeti kutatófúrás, amely a kerten végighúzódó hát régészeti szempontú megkutatását célozta.A Szarvasi Arborétum fejlesztése című KEOP - 3.1.3/2F/09-2010-0004 azonosító számú pályázat megvalósításának alakulása

Magyarország legnagyobb arborétuma, a Szarvasi Arborétum Szarvas Város határában a Kákafoki-holtág mentén helyezkedik el. Öt fás gyűjteményből áll összesen 82 ha területen, amelyekből a legidősebb és legértékesebb a Bolza-család által létrehozott csodálatos térharmóniájú "Pepi-kert".

A pályázat I. fordulójában a pályázati célok elérését megalapozó tervezések és engedélyeztetések zajlottak, a II. fordulóban a kivitelezés folyik.

A beruházások ez év végéig lezajlanak, a pályázati elszámolás 2012 júniusáig zárul le.

A pályázat elemei:

Az öntözőrendszer kiépítése

Az öntözőrendszer kiépítésének célja a szélsőséges időjárási viszonyok mérséklése. A földben haladó szárnyvezetékek a nagyobb tisztásokat közelítik meg, ahol különböző méretű szórófejek és vízkonnektorok kerültek elhelyezésre. Mindezt egy automata rendszer irányítja az új szivattyúk összehangolt kapcsolásával. A szabályozott vízadagolás során elsősorban éjszakai párásítás folyt, amely a fokozottan száraz nyárutón látványos eredményeket hozott.

A belvízelvezető rendszer felújítása

Az eredetileg 2000-ben kiépített belvízelvezető rendszer 700 m hosszú nyitott, csatorna jellege drénezéssel és tereprendezéssel került megváltoztatásra. A jelenleg már átművelhető terület szép, rendezett részévé vált a kertnek.

A partvédelmi mű felújítása

A partvédelmi mű a beszakadt fák és az 1985-86-os kiépítés óta eltelt hosszú idő miatt szorult felújításra. A beruházás általános felújítást és a partvédelmi kerítés egy részének teljes cseréjét jelentette.

Az üvegház felújítása

Az elsősorban oktatást és kutatást szolgáló üvegház felújítása során energiatakarékos elemek beépítésére, valamint a balesetveszélyes állapot megszüntetésére került sor.

Általános kertfejlesztés megvalósítása

Az Arborétum természetvédelmi oltalom alatt álló 45 ha-os részén zajlott az a fejlesztési munka, amely a kert ifjítására, eredeti térszerkezetének helyreállítására, valamint különböző természetközeli élőhelyek kialakítására törekedett. A beavatkozást a kerttörténeti kutatás, a geodéziai felmérés és a kertfejlesztési koncepció alapozta meg.

A beruházások teljesen elkészültek, az utolsó projektelem, az üvegház felújításának határideje 2011. november 30. volt.

December 15-én került sor a záró rendezvény lebonyolítására, ahol a tervezők, kivitelezők, a társintézmények vezetői, munkatársai, a térségi civil szervezetek és a média képviselői vettek részt.

A pályázati elszámolások még 2012. év elején zajlanak, a pályázat kifutása 2012. június 20.Összefoglaló a BCE Szarvasi Arborétum KEOP 6.1.0/C/11-2012-0022 "Újszerű módszerekkel a zöld jövőért" című projekthez

Előkészítő tevékenység
Összefogtak az ország legnagyobb arborétumai
Ökomanóval és országos roadshow-val nevelnek a környezettudatosságra
A Szarvasi Arborétum hazánk nagy arborétumainak és botanikus kertjeinek példa nélküli összefogásával környezettudatos gondolkodásra és magatartásra nevelő nagyszabású országos programot és versenyt indított március 20-án, Új módszerekkel a zöld jövőért címmel. A 20 állomásos országos roadshow során a magyarországi arborétumokban és botanikus kertekben interaktív programokkal, Futurobi, az ökomanó színházával és családi versenyekkel várták a családokat, osztályokat március 20. és szeptember 20. között. Az országos arborétumi rendezvénysorozat nyitóeseménye a Víz Világnapjához kapcsolódva a Szarvasi Arborétumban zajlott.
A program célja, hogy hamisítatlan természeti környezetben mutassa meg gyakorlati példák, játékos feladatok segítségével és Futurobi, az Ökomanó színházán keresztül a gyerekeknek és a szülőknek, hogy kis odafigyeléssel mi magunk is mennyi mindent tehetünk környezetünk és egészségünk végelme érdekében.


Arborétumi programok
A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat egyik projekteleme a kerti rendezvények lebonyolítása volt, amelyek 20 helyszínen 4-4 rendezvény lebonyolítását jelentették. E rendezvények állomásai általában jeles zöld napokhoz kötődtek, így pl. a Föld Napjához (április 22.) vagy a Madarak és Fák Napjához (május 10.). A program során - a kerti sajátosságokhoz igazodva - a látogatók maguk is részt vehettek a természeti környezet megóvásában, ápolásában, és számos praktikus információt szerezhettek.
A Szarvasi Arborétum rendezvényei az alábbi időpontokban és témákhoz kötődve valósultak meg:
- 2014. március 21-22. a Víz és a Meteorológiai Világnaphoz kapcsolódva a "Szorgos Hangyák Napja" - önkéntes kertészkedés, az öntözőrendszer és a meteorológiai állomás megismerése
- 2014. április 19. a Föld Napjához kapcsolódva "Húsvéti tojáskeresés" - elrejtett tojások felkutatása, kérdések megválaszolása
- 2014. május 10. a Madarak és Fák Napjához kapcsolódva "Fenntarthatóság az Arborétumban" - az arborétumi tevékenységek bemutatása
- 2014. május 31. a Régészet Napjához kapcsolódva "Családi vetélkedő" - játékos vetélkedő családok számára
A kertekben zajló három bemutató, ismeretátadó rendezvény után a negyedik alkalom a tudás felmérése volt. Ezen alkalom versenyeiből kikerülő legügyesebb, a fenntarthatósági témakörben legjobban mozgó családok vetélkedtek a zárórendezvény napján, szeptember 20-án délelőtt a családi verseny döntőjén.

Roadshow
A programban részt vevő kertek közelében lévő település arra alkalmas helyszínén (színház, művelődési ház, iskola stb.) Futurobi főszereplésével színházi előadás zajlott. Az egyedülálló színházi darabban élő színészek és virtuális, kivetített szereplők játéka zajlik, Futurobi a gyerekek segítségével igyekszik megmenteni a Földet.
A két utolsó színházi előadás 2014. szeptember 19-én és 20-án volt megtekinthető.

On-line játék és honlap
A projekt saját honlapján www.zoldbaratok.hu érhetők el a programhoz kapcsolódó információk és a fenntarthatóság témakörben elkészített különböző oktatóanyagok. Itt zajlott egy háttér verseny osztályok számára. A magyar nyelvű játék egyedülálló az általános városépítő játékok között, hiszen itt nem fegyvereket szerezni és városokat lerombolni kell, hanem egy szennyezett várost élhetővé tenni. A játék során Futurobi ad ötleteket az egyes feladatok megoldásához, így a gyerekek a játék közben, észrevétlenül sajátíthatták el a fenntarthatósági szemléletet.

Média kampány
A programokat erős médiakampány kísérte óriásplakátokkal, TV és rádió szpotokkal, újságcikkekkel.PRO-PLANTS HURO/1101/119/1.3.1 a BCE Szarvasi Arborétumban megvalósult pályázati projekt összefoglalása
2014. november 28.

A BCE Szarvasi Arborétum és az aradi Vasille Goldis Egyetem Mácsai Arborétum együttműködésével megvalósuló PRO-PLANTS HURO/1101/119/1.3.1 projekt célja elsősorban az oktatásban és a kutatásban való együttműködés, amelynek során élőhelyfejlesztés és terepi kutatás történt, oktatócsomag készült, valamint oktatási helyszín és botanikai múzeum került kialakításra. A munkát közös szakmai tapasztalatszerzések kísérték.

Az elnyert pályázati összeg:
- magyar részen 559.298 EUR
- román részen 391.050 EUR
- összesen 950.348 EUR

A projekt megvalósítása 2013 januárjában indult. Az első évben a kültéri erő- és munkagépek, valamint kertészeti-, irodai- és laboratóriumi eszközök beszerzésére került sor a Szarvasi Arborétumban. A traktor, a pótkocsi és a darus emelő mellett több motorfűrész, FS kasza, metszőolló, ágvágó, ásó stb. került a parkfenntartás és élőhelyfejlesztés eszközparkjába. A kerti programokat, felméréseket, kutatásokat segítő felszerelés, az éjjellátó, a denevérdetektor, a fakopp, az endoszkóp, a liofilizáló segíti, az irodai munkát pedig az új fénymásoló és néhány lap-top. A Parkerdő kertészeti munkálatai elsősorban a vegetációs idő végével, novemberben kezdődtek.
Az idei évben elkészült az oktatást segítő, 9 korosztályra tervezett oktatócsomag, átadásra került a Parkerdő, amelynek megnyitása 65 hektárra növelte a látogatható területet, felújításra és berendezésre került a botanikai múzeum, Pepi gróf Varázstanyája. Az utolsó, de legnagyobb kihívást jelentő tevékenység az oktató egységek felépítése és az épületek berendezése volt.
A beruházásokat szakmai értekezletek és konferenciák kísérték, valamint különböző oktatási tevékenységek, így BCE tájépítész hallgatók töltötték egy hetes gyakorlatukat Mácsán, illetve 60-60 fő magyar és román általános iskolás tevékenykedett a szarvasi táborban.

A román oldalon szintén több kertészeti és irodai gép, illetve eszköz került beszerzésre, megvalósult a mag- és herbáriumgyűjtő program, valamint elkészült és átadásra került a botanikai múzeum maggyűjteménye Mácsán.

  1. Vissza a főoldalra
  2. Kapcsolat